7 Nov Χωρίς σχόλια lionakis Άρθρα

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Μάστιγα τα ναρκωτικά

Πάνω από 50 άτομα έχουν πεθάνει την τελευταία δεκαετία στην Κρήτη εξαιτίας της χρήσης ναρκωτικών, πολλά περισσότερα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, λόγω λοιμώξεων, ηπατίτιδας, ανακοπής καρδιάς, αυτοκτονιών, AIDS, τροχαίων ατυχημάτων κ.λπ., ενώ στους 10.000 και πλέον υπολογίζονται οι εξαρτημένοι χρήστες!
Το ίδιο διάστημα συνελήφθησαν ή κατηγορήθηκαν 8.000 άτομα για παράβαση του Νόμου «Περί ναρκωτικών», γεγονός που, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών που έχουν κατασχεθεί από τις Αστυνομικές Αρχές, καθιστά την Κρήτη «μεταξύ των πρώτων περιοχών της περιφέρειας, σε καλλιέργεια, διάθεση, εμπορία και χρήση ναρκωτικών ουσιών»!
Στις παραπάνω επισημάνσεις, με ταυτόχρονη παρουσίαση αποκαλυπτικών στοιχείων που αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος, προχώρησε ο δικηγόρος και άρχοντας νομοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Σπύρος Λιονάκης, κατά τη διάρκεια των εργασιών του επιστημονικού συνεδρίου για το πρόβλημα των ναρκωτικών, που συνδιοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, η Ιερά Μονή Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου και η ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ του Δήμου Χανίων, υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.
Ο κ. Λιονάκης τόνισε ότι «από μια στατιστική έρευνα που έκανα, για τις ανάγκες της εισηγήσεώς μου, στο Ποινικό Τμήμα του Εφετείου Κρήτης διαπίστωσα ότι το 65 με 70% περίπου των εκδικασθεισών και προς εκδίκαση υποθέσεων, τα τελευταία δέκα έτη, αποτελούν παραβάσεις του Νόμου “Περί ναρκωτικών” όλων των ειδών και το 30 με 35% των υποθέσεων καλύπτουν όλο το φάσμα των άλλων παραβάσεων του Ποινικού Κώδικα και των ειδικών ποινικών νόμων. Συσχετισμός ανατριχιαστικός, που καταδεικνύει την έκρηξη της παραβατικότητας αυτής», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «οι πλείστες των υποθέσεων που εξεδικάσθησαν και που καλύπτουν όλο το φάσμα των παραβάσεων, ακόμα και των πλέον επιβαρυντικών περιπτώσεων, είναι καταδικαστικές και καλύπτουν ποινές φυλάκισης μέχρι πρόσκαιρης και ενίοτε ισόβιας κάθειρξης».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο κ. Λιονάκης παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εμπορία και η χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Κρήτη αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Ειδικότερα, σημείωσε ότι την τελευταία δεκαετία από τις αστυνομικές δυνάμεις της Κρήτης κατασχέθηκαν περί τα 35 κιλά ηρωίνης και μορφίνης, περί τα 10 κιλά κοκαΐνης, περί τα 450 κιλά κατεργασμένης ινδικής κάνναβης και περί τις 250.000 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης, ενώ κατηγορήθηκαν άνω των 8.000 ατόμων!
«Από τη μελέτη και ανάλυση των παραπάνω στοιχείων, διαπιστώνεται ότι τα ναρκωτικά συνεχώς αυξάνονται παρά τους αυστηρούς ποινικούς νόμους, που κατά καιρούς θεσπίζονται και παρά την ανθρωπιστική και ιατρική αντιμετώπιση των εξαρτημένων. Επίσης διαπιστώνεται ότι ο Νομός Ρεθύμνης διατηρεί τα σκήπτρα στην καλλιέργεια και παραγωγή ινδικής κάνναβης, ο Νομός Ηρακλείου στα σκληρά ναρκωτικά και σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο Νομός Χανίων. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες συλλήψεις γίνονται κατά τους θερινούς μήνες, πράγμα που εξηγείται από τη μαζική παρουσία του τουρισμού στο νησί», τόνισε ο κ. Λιονάκης.

ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ «ΛΕΥΚΗΣ ΣΑΡΚΟΣ»
Ο κ. Λιονάκης συνέδεσε τις παραβάσεις του Νόμου «περί ναρκωτικών», με «την έκταση που έχει πάρει η παράβαση του Νόμου «Περί όπλων και πυρομαχικών» στην Κρήτη. «Ένα “σπορ”, για το οποίο ευθυνόμαστε όλοι, αφού ανεχόμαστε σε ώρα διασκέδασης, άσκοπους πυροβολισμούς πάνω από τα κεφάλια μας, που συχνά καταλήγουν σε τραυματισμούς ή και θανάτους. Πρωτίστως ευθύνονται και κάποιοι πολιτικοί μας, που συχνά αρέσκονται να τους υποδέχονται, εμφανιζόμενοι στους εξώστες, υπό τους ήχους και τις κλαγγές των καλάσνικοφ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λιονάκης, κάνοντας λόγο για «φιγουρατζίδικη και επιδεικτική χρήση των όπλων».
Και πρόσθεσε: «Η αναφορά μου στις παραβάσεις του Νόμου “Περί όπλων και πυρομαχικών” δεν είναι τυχαία, αφού αποτελούν και αυτές μέρος του προβλήματος είτε ως κίνητρο για την απόκτηση ή την πώλησή τους είτε ως μέσον αποτροπής και απόκρουσης των αστυνομικών επιχειρήσεων και επεμβάσεων. Είναι συχνό το φαινόμενο και δεν αποτελεί πλέον είδηση, αστυνομικές δυνάμεις που διενεργούν ελέγχους, ιδιαίτερα στις παρυφές του Ψηλορείτη, να αντιμετωπίζουν τα ομαδικά πυρά παραβατών της περιοχής. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί, ότι πολλές φορές οι αστυνομικές δυνάμεις δυσκολεύονται στο να είναι πιο αποτελεσματικές, εξαιτίας του απρόσιτου και δύσβατου των χασισοκαλλιεργειών καθώς επίσης και λόγω της ένοπλης αντίστασης των καλλιεργητών».
Ο κ. Λιονάκης τόνισε ακόμη ότι «στην υπόθεση των ναρκωτικών και στην εμπορική τους ανάπτυξη και διάδοση, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η εξάπλωση του εμπορίου της “λευκής σαρκός”. Η εισαγωγή και η διοχέτευση λευκής σαρκός στην “κρητική αγορά”, με όλες τις βλαβερές κοινωνικές παρενέργειες, μεταξύ των οποίων και η διάρρηξη της οικογενειακής και συζυγικής συνοχής, προϋποθέτει μεγάλες προκαταβολές στα οικεία “καλλιτεχνικά” γραφεία και ο μόνος τρόπος εξεύρεσης αυτών των μεγάλων ποσών, είναι η αναζήτηση χρημάτων, μέσω της κατ’ εξοχήν κερδοφόρου παραγωγής και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών και της διάθεσής τους στην αγορά», υπογράμμισε ο κ. Λιονάκης.

Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Ο κ. Λιονάκης επεσήμανε ότι «από τη μέχρι τώρα εμπειρία προκύπτει ότι μέγα ουσιαστικό και πραγματικό πρόβλημα για τον ποινικό δικαστή, αλλά και για την ορθή και αποτελεσματική απονομή της Δικαιοσύνης, αποτελεί το γεγονός ότι πολλές φορές συμπίπτει στο πρόσωπο του κατηγορουμένου, η ιδιότητα του εξαρτημένου (και με βούλα) χρήστη, με την ιδιότητα του εμπόρου, του διακομιστή, του καλλιεργητή, του εισαγωγέα κ.λπ. Αυτή η σύμπτωση έχει ως αποτέλεσμα τον αποφασιστικό μετριασμό των προβλεπομένων ποινών κατά την επιμέτρησή τους. Είναι σαφές ότι για τον λόγο αυτό κάθε λογής έμποροι χρησιμοποιούν τους εξαρτημένους χρήστες, ως βαποράκια αλλά και ως διακομιστές με αντάλλαγμα τη δόση τους. Εξυπακούεται ότι για την εξασφάλιση αυτής της δόσης, οι χρήστες καταφεύγουν στη διάπραξη και άλλων παραβάσεων, ιδίως κατά του εννόμου αγαθού της ιδιοκτησίας», υπογράμμισε ο κ. Λιονάκης.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ο κ. Λιονάκης ανέφερε ότι «παρά τις συνεχώς βελτιούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, παρά τα κέντρα αποθεραπείας, παρά τη συνεχή ενημέρωση από ειδικούς, παρά τις κινητοποιήσεις του κρατικού μηχανισμού και των κοινωνικών φορέων, το πρόβλημα όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά δραματικά διογκώνεται».
«Η δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας και επιβεβλημένο καθήκον της κοινωνίας. Μια αντιμετώπιση που θα έχει χαρακτηριστικά τη σύνεση, το αίσθημα αλτρουϊσμού, τη γενναιότητα και προ πάντων την ειλικρίνεια. Δεν μπορεί η κοινωνία να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους εξαρτημένους, και ταυτόχρονα, “ευυπόληπτοι” πολίτες να προσφεύγουν στα δικαστήρια, για να εμποδίσουν τη λειτουργία ενός χώρου απεξάρτησης από τη γειτονιά τους», σημείωσε με έμφαση ο κ. Λιονάκης.

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Στη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας που αφορά τα ναρκωτικά αναφέρθηκε ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής του Τομέα Ποινικών Επιστημών και μέλος της Αρχής Προστασίας Προσωπικού Χαρακτήρα, Λεωνίδας Κοτσαλής, σημειώνοντας ότι «με το νέο σχέδιο που ετοίμασε ειδική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο κατέθεσε στις αρχές του χρόνου στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καστανίδη και το οποίο ανέλαβε να προωθήσει στη Βουλή ο νυν υπουργός κ. Παπαϊωάννου είχαμε προβλέψει -και μάλιστα με συναινετικές διαδικασίες- η χρήση να μείνει εκτός αξιοποίνου, πλην όμως ταυτόχρονα οι υποστηρικτικές πράξεις, δηλαδή προμήθεια, κατοχή και καλλιέργεια, να μείνουν ως αξιόποινες πράξεις και μάλιστα ψς χαμηλά πλημμελήματα. Από την πλευρά του ο κ. Λιονάκης αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση της νομοθεσίας, σημειώνοντας ότι «ήδη από τον Αύγουστο του 2011 έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην αρμόδια Eπιτροπή σχέδιο νόμου, με το οποίο επιχειρείται η μεταρρύθμιση του Ν.3459/2006 με άξονες την αποποινικοποίηση της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, τον εξορθολογισμό των ποινών, την κατοχύρωση του δικαιώματος θεραπείας και το πληρέστερο σύστημα απόδειξης της εξάρτησης. Χωρίς να επιθυμώ να προκαταλάβω την αποτελεσματικότητα του σχεδίου νόμου», σημείωσε ο κ. Λιονάκης, «πολύ φοβούμαι ότι το υπό επεξεργασία και μελέτη σχέδιο νόμου δεν γίνεται με κύριο στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των αιτίων και της πρόληψης του προβλήματος, αλλά την αποσυμφόρηση των φυλακών, δεδομένου ότι το 40% των εγκλείστων κρατούνται για παραβάσεις του Νόμου “Περί ναρκωτικών” και επιπλέον ένα ποσοστό 20% κρατούνται για αδικήματα που έχουν άμεση σχέση με την παράβαση του ως άνω νόμου (διακεκριμένες κλοπές, ληστείες κ.λπ.)».

Read more: http://www.haniotika-nea.gr/81981-mastiga-ta-narkwtika/#ixzz45zcXgNpT
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial
Follow us: @HaniotikaNea on Twitter | haniotika.nea on Facebook